T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ŞIRNAK / MERKEZ - Şırnak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

MOBİLYA VE İÇ MEKAN TASARIMI ALANI

 

ALANIN TANIMI: 

Ahşap ve ahşap ürünlerinin, insan ihtiyaçlarını karşılayacak şekil ve normlara getirilmesi amacı ile yapılan tüm çalışmalar Mobilya ve İç Mekan Tasarım faaliyet alanını belirler.

ALANIN AMACI:

Mobilya ve İç Mekan Tasarım alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Mobilya ve İç Mekan Tasarım Alanı Çerçeve Öğretim Programı ile öğrencilere, alan ve dallar ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmanın yanı sıra yeniliğe ve değişime uyum sağlayabilen, çevresindeki insanlarla sağlıklı iletişim kurabilen, hedeflerini belirleyip bunlara ulaşmak için girişimlerde bulunabilen, yaratıcı, eleştiriye açık ve mesleki yeterliklere sahip bireyler yetiştirilmesi hedeflenmiştir.

Program 4 yıl olarak tasarlanmıştır. 9. sınıfın dersleri tüm genel, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında ortaktır. 9. sınıfın sonunda öğrenci ilgi duyduğu alanı belirler ve 10. sınıfta bu alanda eğitim-öğretime başlar.

Mobilya ve İç Mekan Tasarım alanında çalışacak orta kademe teknik insan gücü, yukarıda belirtilen mesleki yeteneklerin ve yeterliklerinin yanı sıra diğer meslek alanındaki ve üretimdeki diğer kişilerle sürekli bir iletişim hâlindedirler ve grup çalışmasına yatkın kişiler olarak yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Mobilya ve İç Mekan Tasarım alanı işlevsel değerleri ile mekânların kullanışlığını sağlayan, estetik değeriyle de yaşadığımız ve çalıştığımız mekânların sıcak, sevimli ve renkli bir ortam haline gelmesini sağlar. Bu alanda sanatı ve tekniği birleştiren ürünler ortaya çıkmaktadır.

      Türkiye´de bu sektör hızla gelişmekte ve büyümektedir. Ülkemizde küçük ve orta ölçekli işletmeler giderek şirketleşmekte ve bu alanda ciddi miktarda elemana ihtiyaç duyulmaktadır. Sektör, ülkemizde çoğu geleneksel yöntemlerle çalışan atölye tipi küçük ölçekli işletmelerin ağırlıkta olduğu bir görünümdedir. Son yıllarda büyük ölçekli işletmelerin sayısı artmıştır.

Yaşam alanlarının hızla gelişmesinde, işyerlerinin rekabet edebilmesinde Mobilya ve İç Mekan Tasarım alanının önemli yeri vardır. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin turizm, balıkçılık ve taşımacılık alanlarında giderek artan ihtiyaçları karşılamada ahşap tekne yapımı önemli katkılar sağlamaktadır. Bu alanın sağladığı istihdam olanakları, mevcut ve potansiyel olarak sahip olduğu katma değer yaratma gücüyle, ülkemizin önemli faaliyet sektörlerinden birisidir.


 

 

MOBİLYA VE İÇ MEKAN TASARIMI ALANINDA OKULUMUZDA AÇILAN DALLAR

Okulumuzda Alanımızın dallarından İç Mekan ve Mobilya Teknolojisidalı aktif durumdadır.

ALANIN OKULUMUZDAKİ DURUMU

Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı okulumuzda 2008 yılında hizmete açılmış olup 2008- 2009  yılında eğitim ve öğretime başlamıştır. Alanımız makine atölyesi ve tezgah atölyesinden oluşmaktadır. Ayrıca 1 adet derslik , temrinlik depo, araç gereç deposu, şef odası ve öğretmenler odası bulunmaktadır. 2016- 2017 eğitim öğretim yılı kapsamında 10. Sınıf öğrencilerimizin sayısı 24, 11. Sınıf öğrencilerimizin sayısı  8, 12 sınıf öğrencilerimizin sayısı 15 tür.

 

BU ALANDAN MEZUN OLANLARIN GÖREVLERİ

 -Müşterinin istek ve ihtiyaçlarını saptar,

-Mekanda yapılabilecek gereken değişiklikleri belirler

-Boş bir mekanın elektrik, su vb. donanım ihtiyacını da belirler,

-Mekana uygun türde ve miktarda yapı malzemesini seçer,

-Mobilya ve iç mekan Tasarımı yapar (elle çizim –bilgisayar destekli tasarım programları ile çizim)

-Yapılacak mobilyanın resmini çizer ( Elle çizim – bilgisayar ile çizim )

-Düzenlenecek iç mekanın projesini çizer yada hazır projeyi  inceler( Elle çizim – bilgisayar ile çizim )

-Gerekli malzeme listesini çıkarır, maliyetini hesaplar ve sipariş eder(Elle ve bilgisayar programı ile)

-Üretimde çalışacak elemanların nitelik ve sayılarını belirler,

-Eşyanın modeline göre yapılacak parçaları belirler,

-Gelen malzemelerin kullanılması ve denetlenmesi için istif edilmesini sağlar,

-Gerekli malzemeleri temin eder ve malzemelerin kullanılmasını ve kullanıma hazır olmasını sağlar,

-Parçaların şekil ve özelliklerini malzeme üzerine işaret eder,

-Ahşap malzemeyi işler (keser ölçüsüne getirir): işi  yapar veya yaptırır,

-Parçaların projeye uygun şekilde birleştirilmesini, pürüzlerinin düzeltilmesini, cilalanması ve aksesuarlarının   takılmasını yapar veya yaptırır,

-Kullanılan alet ve makinelerin bakım ve onarımlarının yapar veya yaptırır.

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

 Mobilya ve İç mekan tasarım teknisyeni olmak isteyenlerin;

-Alet ve makinelerle çalışmaktan hoşlanan,

-Yaratıcı ve estetik görüş sahibi,

-Güzel sanatlara ilgi duyan,

-Şekil çizebilme yeteneğine sahip,

-Yeniliklere ve eleştiriye açık,

-El becerisine sahip , göz ve ellerini eşgüdüm içinde kullanabilen,

-Uzay ve şekil ilişkilerini görebilen, Renkleri  ve şekilleri ayrıntıları ile algılayabilen,

-Bedence sağlıklı,

-Tasarım ve çizim yeteneği gelişmiş,

-Dikkatli ve tedbirli,

-Sabırlı, işbirliğine açık ve sorumluluk taşıyabilen kimseler olması gereklidir.

 

 ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Mobilya ve İç mekan tasarım teknisyeni, fabrika ve atölyelerde makine ve iş tezgahlarında çalışırlar. Çalışma ortamı ağaç talaşı, cila, boya ve vernik kokuları ile yüklüdür. Kişinin tercihine bağlı olarak tasarım bürosunda da çalışırlar.Atölyelerde  İş genellikle ayakta yürütülür. Bürolarda ise bilgisayar ve çizim masası başında geçer fakat piyasa araştırmasından dolayı fuar ve mobilya aksesuar satış noktalarını devamlı takip eder .Atölyelerde çalışırken ağaç parçaları kaldırmak, taşımak ve yerlerini değiştirmek gerekebilir.  Mesleki uğraş konuları birinci derecede malzeme ve makinelerle ilgilidir. Diğer çalışanlar, işverenler ve müşterilerle iletişim kurmaları gereklidir.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA 

        -Mobilya ve İç mekan tasarım teknisyeni, mobilya, kereste, ağaç, sunta, MDF hammaddesi üreten atölye ve fabrikalarda, ağaçla çalışan tüm endüstri kuruluşlarında, inşaat sektöründe, büro mobilya işlerinde, döşemecilikte, boya ve vernik işlerinde, ahşap koruma maddeleri, tutkal, cila ve boya üretiminde ve bunlara bağlı yan sanayi alanlarında, KOBİ (Küçük ve orta ölçekli işletmeler) düzeyindeki işyerlerinde ve dekorasyon sektöründe çalışabilmektedirler. Ayrıca kendi işyerlerini de açabilirler.

Mobilya İç mekan tasarımı teknisyenleri mimarlık bürolarında, mobilya üretimi ile ilgili sektörde ve iç mekanda kullanılan süsleyici unsurların üretimini yapan iş yerlerinde teknik eleman olarak istihdam edilebildikleri gibi kendi iş yerlerini de açabilirler

       -Teknolojik gelişmeler her alanda olduğu gibi bu mesleği de etkilemektedir. Gelişmiş elektronik cihazlarla daha karmaşık, küçük parçalar daha kısa zamanda ve daha kaliteli üretilebilmektedir. Bu durum mobilya ve dekorasyon ürünlerinin çeşitlenmesine ve üretimin hızlanmasına neden olduğundan mesleğin gelişimini olumlu yönden etkilemektedir. Ağacın yerini tutabilen ürünlerin geliştirilmesi ve bunun çeşitli kalıplarla (örneğin: plastik sandalyeler, masalar, dolaplar) kullanıma sunulması ise bu mesleği olumsuz olarak etkilemektedir.

-İnsan nüfusunun hızla artması ve bunun yanında da barınma ihtiyacının artması sebebiyle, bu konutların ihtiyacı olan sabit ve hareketli ahşap mobilyaların imalatları kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Ahşap sanayini geliştirmek, üretimi kaliteli ve ucuz imal etmek için çaba sarf edildiği sürece Mobilya ve İç mekan Tasarım Alanına talep devamlı olacak ve mezun kişilerde iş sıkıntısı çekmeyecek

EĞİTİM SÜRESİ VE İÇERİĞİ

 Bu Alan Sırası ile ;

Ağaç İşleri – Mobilya ve Dekorasyon –Ahşap Teknolojisi – Mobilya ve İç Mekan Tasarımı isimlerini almıştır. Mesleğin eğitim süresi mesleki ve teknik anadolu liselerinde ve teknik liselerde 4 yıldır.

     Eğitimde; genel bilgi dersleri yanında teknik resim,Mobilya resmi, mobilya iç mekan resmi,Mekan tasarımı,Bilgisayar destekli çizim, işletme bilgisi ve atölye dersleri gibi meslek dersleri verilmektedir.

Öğrenciler teorik eğitimlerini haftada iki gün eğitim kurumunda, uygulama eğitimini ise haftada üç gün işletmelerde görürler.

MESLEKTE İLERLEME

          -Meslek liselerinin Mobilya ve İç mekan Tasarım alanından mezun olanlar; Ağaç İşleri, Mobilya ve Dekorasyon, Odun Dışı Orman Ürünleri, Ormancılık önlisans programlarına  ygs sınavına girmek şartıyla ösym ek puan vermektedir.Gereken koşullara sağlayan kişiler rahatlıkla üniversiteye yerleşebilirler.(lise diploma derecesi – bölgesel öncelik – yeni mezun önceliği)

         -2 yıllık Mobilya ve Dekorasyon bölümünden ise Dikey Geçiş Sınavı ile aşağıdaki 4yıllık fakültelere geçme imkanı bulunmaktadır;

             1- Teknoloji Fakültelerinde bulunan ; Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği (Bu bölüme LYS ile  yerleşilebilir.Mesleki ve Teknik Anadolu Liseli öğrencilere %60 kontenjan ayrılmıştır)(Bu bölüm 4 yıl olup 3. Ve 4. Yıllarda öğretmenlik formasyon derslerini alan öğrencilere  Teknik Öğretmen olma hakkı da verilmiştir..Bu sayede çift diploma alma imkanı  sağlanmıştır.)

              2- İç Mimarlık

              3- Endüstri Ürünleri

              4- Endüstri ÜrünlerTasarımı

              5- Orman Endüstri Mühendisliği

              6- Orman Mühendisliği

 -Özel işyerlerinde çalışanlar tecrübe ve deneyimlerine göre kalite kontrol şefi, atölye şefi, bölüm şefi vb. adlar altında çalışabilmektedirler.

- Kendi adlarına işyeri açabilmektedirler.

 

       Ayrıca, liselerinin Mobilya ve İç mekan tasarım alanından mezun olanlar;  Teknoloji Fakültelerinde bulunan kendi alan programını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.Aşağıda Teknoloji Fakültelerinden mezun olan Teknoloji Mühendisleri ile diğer mühendislik Fakülteleri arasındaki fark açıklanmıştır.

 

 

 

 

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 01.03.2017 - Güncelleme: 22.10.2017 21:44 - Görüntülenme: 6598
  Beğen | 0  kişi beğendi