T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ŞIRNAK / MERKEZ - Şırnak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

ELEKTRİK - ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ

 

Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı, altında yer alan dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı bugün diğer tüm alanları geliştiren, temel ve üretken bir sanayiye dönüşmüş durumdadır.

Alan, bugün kendi tasarım ve teknolojilerini geliştirecek güce ulaşmıştır. Elektrik-Elektronik alanı birçok alanı etkilerken ekonomiye kendi üretimi, ihracatı ve istihdamıyla yaptığı birinci derece katkının yanında, diğer sektörlere olan etkileriyle ikinci derece katkılarda da bulunmaktadır. Bu alandaki teknoloji değişimleri ve kalite artışlarının, sektör ürünlerini girdi olarak kullanan birçok alanda kalitenin artmasına olumlu etkide bulunacağı anlamına gelmektedir.

 Alanımızda ; Elektrik Elektronik Ölçme,Zayıf Akım Tesisleri, Pano Tasarımı ve Monitörlüğü,  Alarm Mikrodenetleyiciler, Endüstriyel Kontrol ve Arıza Analizi, Elektrikli ev Aletleri atölyeleri ve bilgisayar laboratuarı bulunmaktadır ve 5 öğretmen görev yapmaktadır.

Endüstri Meslek Lisesi ve Anadolu Meslek Lisesi olarak eğitim öğretim hafta içi ve 5 gün olarak derslik ve atölyelerde verilmektedir. Hafta sonu ise Açık Meslek Lisesi kapsamında yüz yüze eğitim öğretim verilmektedir.

 



Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı Programında;

1. Bobinaj,
2. Büro Makineleri Teknik Servisi,
3. Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü,
4. Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi,
5. Elektromekanik Taşıyıcılar Bakım Onarım,
6. Endüstriyel Bakım Onarım,
7. Görüntü ve Ses Sistemleri,
8. Güvenlik Sistemleri,
9. Haberleşme Sistemleri,
10. Otomasyon Sistemleri,
11. Yüksek Gerilim Sistemleri dalları yer almaktadır.

 Sektör tarama ve inceleme çalışmaları sonucunda sektörde faaliyet gösteren meslekler saptanmış ve bu meslekler birinci, ikinci ve üçüncü seviye meslek gruplarına ayrılmıştır. Sektörde çalışan kişilerin görüş ve önerilerinden yola çıkılarak her meslek dalına ait anket soruları hazırlanmış, daha sonra bu anketler yurdun değişik bölgelerinde uygulanarak mesleklere özgü yeterlikler ayrı ayrı ve ayrıntılı olarak çıkarılmıştır. Mesleklere ilişkin olarak saptanan bu yeterlikler, hazırlanacak olan öğretim programları ve modüllerin temel dayanağını ve içeriğini oluşturacaktır.

Öğretim programlarının ve modüllerin hazırlanmasının her aşamasında, iş yaşamının iş gücüne dönük gereksinimlerinin tüm yönleriyle dikkate alınması amacıyla sektörel kuruluşlarla karşılıklı görüş alışverişi ve iş birliği gerçekleştirilmiştir.

Program geliştirme sürecinde üniversitelerden uzmanlar ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yapılmıştır. Sektör taraması ve mesleki yeterliklerin belirlenmesi sırasında meslek elemanlarına anket uygulanmıştır. Bu anketler sonucunda Türkiye genelinde elektrik-elektronik sektörünün ihtiyaçları ve programdan beklentileri tespit edilmiştir. Bu ihtiyaçlar program çalışmalarının temelini oluşturmuştur.

Program geliştirme sürecinin her aşamasında; otomotiv, beyaz eşya, gsm, otomasyon, teknoloji firmaları ile iş birliği yapılmıştır. Bu firmaların eğitim sorumluları ve çeşitli meslek elemanları ile iletişim kurulmuş ve katkıları sağlanmıştır. Böylelikle sektör beklentileri programa yansıtılmıştır.

Meslek elemanlarından ulusal ve uluslararası iş gücünden beklenen yeterliklerde çeşitli araştırmalar ve yabancı uzmanlar ile görüşülerek tespit edilenler program çalışmalarına aktarılmıştır.

Bu doğrultuda Elektrik Elektronik Teknolojisi alanı ve altında yer alan mesleklerde uluslararası ve ulusal düzeyde standartlara uygun, her yaşta ve her düzeyde bireye eğitim olanağı sağlayan programlar hazırlamak hedeflenmiştir.

  MESLEK ELEMANINDA ARANAN ÖZELLİKLER

 Meslekte çalışacak kişilerin tüm duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getirmelidir. El becerisine dayalı bir meslek alanı olduğundan, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmelidir. Ayrıca titizlik ve özen isteyen bir çalışma gerektirdiğinden kişinin sabırlı, dikkatli ve tedbirli olması gerekir.

Mekanik konulara ilgili ve yetenekli, teknik resim çizme ve okuma becerisi gelişmiş alet ve makinelerle uğraşmaktan hoşlanan, sesleri ayırt edebilme yeteneğine sahip, ince ayrıntıları algılayabilen, ekip çalışmasına yatkın, sorumluluk duygusu gelişmiş, fen bilimleri, matematik, bilgisayar ve yabancı dil bilgisine sahip kişiler olması gerekir.

Bunların yanında, otomasyon sistemleri, endüstriyel bakım onarım, güvenlik sistemleri, görüntü ve ses sitemleri dallarını seçecek kişilerin devre tasarım yeteneği ve matematiksel konulara ilgi duyan kişiler olmaları gerekir.

Elektrik tesisatları ve pano montörlüğü, elektromekanik taşıyıcılar ve yüksek gerilim dallarını seçeceklerin kapalı yer ve yükseklik fobisi olmayan, tırmanma ve uzanma gibi bedensel çalışmaları yapabilecek kadar güçlü ve dayanıklı, sara ve benzeri hastalıkları bulunmayan kişiler olması gerekir.

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

Meslek lisesinden sonra “Yükseköğretime Geçiş Sınavı”nda başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Sınavsız yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur.

Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanında eğitim almış kişiler, kamuya veya özel sektöre ait işletmelerde çalışabilirler, kendi iş yerlerini de açabilirler.

OKULUMUZDA MEVCUT BULUNAN DALLAR

 Okulumuzdaki atölye donanımı, öğretmen yeterlilikleri, öğrencilerin tercihleri sektörün ihtiyaçları ve önerileri doğrultusunda; 11.sınıftan itibaren aşağıdaki 4 dalın okutulmasına zümre öğretmenlerinin ortak görüşü ile karar verilmiştir.

 1-Elektrik Tesisat ve Pano Montörlüğü Dalı

2- Görüntü ve Ses Sistemleri Dalı

3- Güvenlik Sistemleri Dalı

4- Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi Dalı

 ELEKTRİK TESİSAT VE PANO MONTÖRLÜĞÜ  DALI

MESLEK ELEMANININ TANIMI: Kendi başına ve belirli bir süre içerisinde proje doğrultusunda çeşitli elektrik panolarının malzeme ve kablo montajı yapma, panoyu test etme ve panonun kullanılacağı yere montajını yapma, binalara ait elektrik tesisatını projeye uygun olarak döşeme, tesisatın kontrol, bakım ve onarımı yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

 AMACI: Elektrik-elektronik sektöründe; bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumunu ve bakım onarımını yapabilecek yeterliklere sahip meslek elemanları yetiştirmek.

MESLEK ELEMANINDA  ARANILAN ÖZELLİKLER: Meslekte çalışacak kişilerin tüm duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getirmelidir. El becerisine dayalı bir meslek alanı olduğundan, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmelidir. Ayrıca titizlik ve özen isteyen bir çalışma gerektirdiğinden kişinin sabırlı, dikkatli, tedbirli ve titiz olması Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi mekanik konulara ilgili ve yetenekli, alet ve makinelerle uğraşmaktan hoşlanan, kaldırma ve uzanma gibi bedensel çalışmaları yapabilecek kadar güçlü ve dayanıklı, sesleri ayırt edebilme yeteneğine sahip, ince ayrıntıları algılayabilen, başkaları ile iş birliği içinde çalışabilen, sorumluluk duygusu gelişmiş kimseler olması gerekir. Fen bilimlerine, matematik, bilgisayar ve yabancı dille ilgili ve bu alanlarda başarılı kişiler olmaları gerekmektedir.

  GÖREVLERİ:

*Elektrik tesisat projelerini çizmek.

* Elektrik tesisat borusu ve kanalı döşemek.

* Çağırma tesisatlarını yapmak.

* Haberleşme ve bildirim tesisatlarını yapmak.

* Güvenlik tesisatlarını yapmak.

* Çağırma ve bildirim, haberleşme bakım onarımını yapmak.

* Dağıtım tabloları montajını yapmak.

* İç aydınlatma tesisatlarını yapmak.

* Dış aydınlatma tesisatlarını yapmak.

* Topraklama ve paratöner tesisini yapmak.

* Aydınlatma ve priz tesisatı bakım onarımını yapmak.

* Kuvvet tesisatını döşemek.

* Kuvvet tesisat bağlantılarını yapmak.

* Kuvvet tesis iç ve dış aydınlatmasını yapmak.

* Pano montaj hazırlığı ve malzeme montajı yapmak.

* Bara işlemek.

* Kuvvet tesis bakım onarımını yapmak.

* Teçhizata etiketleme/kodlama yapmak.

* Kablo montajı yapmak.

* Pano testini yapmak.

* Tesiste/Sahada Pano montajı yapmak.

 

ÇALIŞMA ORTAMI ve KOŞULLARI:

Elektrik Tesisat ve Pano Montörlüğü elemanları; inşaatlarda, elektrik santrallerinde, şantiyelerde, ev ve iş yerlerinde çalışırlar. Çalışma ortamı tesisatın kurulduğu yere göre değişmekle beraber genellikle kapalı ortamlarda görev yaparlar. Elektrik dağıtım sistemlerinde çalışırken değişik hava koşullarında, yüksek yerlere tırmanarak zor şartlarda çalışmaları gerekebilir. Görevlerini yaparken dikkatsiz davranmaları önemli kazalara yol açabilir. İşin gerektirdiği güvenlik önlemleri (kask, emniyet kemeri, çizme, eldiven, tulum v.s) altında çalışmak zorundadırlar. Çalışırken elektrik çarpması ya da başka tür tehlikelere maruz kalınabilir. Bu nedenle görev yaparken dikkatli ve güvenlik önlemlerini alarak çalışması gerekir.

 İŞ BULMA İMKÂNLARI:

Elektrik Tesisat ve Pano Montörlüğü elemanları; Pano montajı, elektrik enerjisinin vazgeçilmez olduğu günümüzde yerini koruyarak genişlemektedir. Pano montajcısı olarak çalışan kişiler, mekanik montaj, bara işleme, kablo montajı ve pano testi gibi alanlarda branşlara ayrılabilmektedir. Bu meslek elemanı ağırlıklı olarak organize sanayi bölgeleri, fabrika veya işletmelerin yoğun olduğu yerlerde pano montajcısı olarak çalışırlar. Konut ve küçük işyeri pano uygulamaları daha basit olması sebebiyle küçük işletmelerce yapılmaktadır. İş çeşitliliği sebebiyle bu meslek elemanı için iş bulma imkanı sanayinin gelişmiş olduğu yerlerde daha kolaydır.

Elektrik tesisatları ve pano montörlerinin iş bulma olanakları oldukça geniştir. Özel sektöre ait işletmelerde çalışma olanakları bulabildiği gibi küçük ölçekli işletmelerde de çalışabilir. Kanunlarda belirlenen şartları yerine getirmeleri durumunda, kendi işyerlerini açabilmektedirler. İstihdam durumu, inşaat sektörüne bağlı olarak değişebilmektedir. Pano montörü olarak çalışan kişiler tesisat işlemlerinin, atölye, sistem ya da makinenin çalıştırılması ile ilgili yüzü ile ilgilenirler. Temel işlemler, mekanik montaj, bara işleme, kablo montajı ve  pano testi gibi alanlarda ihtisaslaşma görülebilmektedir. Bu alanda çoğunlukla küçük ölçekli işletmelerin faaliyet gösterdikleri gözlenmektedir.

 

İŞBİRLİĞİ İÇİNDE ÇALIŞTIĞI MESLEKLER:

Tornacı, elektrik kumandacı, plastik kalıpçı, elektronikçi, metalci, boyacıdır.

 

  GÖRÜNTÜ VE SES SİSTEMLERİ DALI

MESLEK ELEMANININ TANIMI: Işık ve seslendirme sistemlerinin montaj bakım ve onarımına ilişkin işlemleri, Televizyon, Video, Müzik Seti, Ev sinema sistemleri, VCD-DVD Player, Kamera arıza ve bakımına ilişkin işlemleri, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

 AMACI:Görüntü ve ses sistemleri ile ışıklandırma sistemlerinin kurulum, bakım ve onarım işlemleri için gerekli mesleki yeterliklere sahip teknik elemanları yetiştirmektir.

 GÖREVLERİ :

» DC ve AC devre çözümlerini yapmak.
» Lehimleme ve güç kaynağı ile ilgili işlemleri yapmak.
» Bilgisayar kullanmak.
» DC ve AC devre çözümlerini yapmak.
» Lehimleme ve güç kaynağı ile ilgili işlemleri yapmak.
» Analog, dijital devre elemanları ve mikro denetleyici işlemleri yapmak.
» Meslekî çizimleri yapmak ve okumak.
» Mikrodenetleyicili sistemleri kullanmak.
» Seslendirme sistemini kurmak.
» Ses sisteminde arıza tespiti yapmak ve arızayı gidermek.
» Oto seslendirme sistemlerinin montajını ve onarımını yapmak.
» Işık sistemlerini projelendirmek.
» Işık sistemlerinin montaj ve kontrolünü yapmak.
» Televizyon arızalarını tespit etmek ve arızalarını gidermek.
» PC monitör arızalarının tespiti ve onarımını yapmak.
» Projeksiyon TV arızalarının tespiti ve onarımını yapmak.
» LCD TV arızalarının tespiti ve onarımını yapmak.
» Plazma TV arızalarının tespiti ve onarımını yapmak.
» Videoların arıza tespiti ve onarımını yapmak.
» Müzik seti onarımını yapmak.
» VCD-DVD oynatıcı arızalarının tespiti ve onarımını yapmak.
» Projeksiyon cihazını kurmak.
» Ev sinema sistemini kurmak.
» Kamera arızalarının tespiti ve onarımını yapmak

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI:

Görüntü ve ses sistemleri teknik servis elamanları; radyo, televizyon bakım onarımı, müzik seti ve CD bakım-onarımı, video bakım-onarımı, tuner, uzaktan kumanda, parça bakım-onarımı şeklinde kendini göstermektedir. Ayrıca, otomobillerin elektronik aksamındaki seslendirme sistemi, oto-radyo ve teyplerinin bakım-onarım işlerini de radyo ve televizyon bakım-onarımcıları yapmaktadır. Kapalı mekânlarda, uygun koşullarda çalışılmaktadır. Ayrıca sinema, tiyatro, konser salonları, stadyum, açık hava tiyatroları çalışma alanları olabilir.



İŞ BULMA İMKANLARI:

Teknik servislerde, cihazların üretiminin yapıldığı fabrikalarda, bu sistemlerin yaygın olarak kullanıldığı büyük ölçekli firmaların teknik departmanlarında çalışabilir veya kendi iş yerini açabilir. Bazen arızaya cihazın bulunduğu yerde müdahale gerektiğinden, kişi bulunduğu kent veya kazalarda hareket halindedir. İşin değişik mekanlarda yapılması hareketlilikten ve değişiklikten hoşlanan kimselere ilginç gelebilir.

 

 GÜVENLİK SİSTEMLERİ DALI

MESLEK ELEMANININ TANIMI: Binalara ait yangın algılama ve ihbar sistemleri, kapalı devre kamera kontrol güvenlik sistemleri (CCTV), soygun alarm ve ihbar sistemleri, geçiş kontrol sistemleri; tesisi, kurulum bakım ve onarımına ilişkin işlemleri kendi başına yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

AMACI
Güvenlik sistemlerinin kurulum, bakım ve onarım işlemleri için gerekli mesleki yeterliklere sahip teknik elemanları yetiştirmektir.       

 GÖREVLERİ

Güvenlik sistemleri teknik elemanının görevlerini;

• İş planı yapmak,

• Yangın algılama ve ihbar sistemleri tesisatı için projeyi hazırlamak,

• Yangın algılama ve ihbar sistemleri tesisatının montajını yapmak,

• Kapalı devre kamera kontrol sistemleri projeyi hazırlamak,

• Kapalı devre kamera kontrol sistemi tesisatının montajını yapmak,

• Soygun alarm sistemleri tesisatı için projeyi hazırlamak,

• Soygun alarm sistemleri tesisatının montajını yapmak,

• Geçiş kontrol sistemi tesisatı için projeyi hazırlamak,

• Geçiş kontrol sistemi tesisatı montajını yapmak,

• Kurulu sistemlerdeki arıza tespitini ve onarımı yapmak,

• Fiziksel ve elektriksel büyüklüklerin ölçümünü yapmak,

• El ve güç aletlerini kullanmak,

• Temel elektrik ve elektronik devrelerini yapmak,

• Temel düzeyde elektrik hesaplamaları yapmak,

• Teknik resim çizimlerini yapmak,

• Mesleğe ilişkin gelişmeleri takip etmek,

• Meslekî gelişime ilişkin etkinliklere katılmak, şeklinde sıralayabiliriz. 

 

GÜVENLİK SİSTEMLERİ TEKNİSYENİ OLMAK İSTEYENLERİN;

- Fen bilimleri ve matematiğe ilgili ve bu alanda başarılı,
- El ve parmak becerisine sahip,
- Sabırlı, dikkatli, titiz, sorumluluk duygusu gelişmiş,
- Mekanik yeteneğe sahip ve ilgili,
- Alet ve makinelerle uğraşmaktan hoşlanan,
- Yükseklik korkusu olmayan,
- Sesleri ayırt edebilme yeteneğine sahip, ince ayrıntıları algılayabilen,
- İşbirliği içinde çalışabilen kimseler olması gerekir. 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLAR:

Güvenlik sistemleri teknisyenleri büro ortamında da çalışmakla birlikte genellikle ev, iş yerleri ve fabrikalarda açık ve kapalı ortamlarda, her türlü hava koşulunda çalışırlar.

 

ELEKTRİKLİ EV ALETLERİ TEKNİK SERVİSİ DALI

MESLEK ELEMANININ TANIMI: Elektrikli ev aletlerinin kullanımına ilişkin bilgi verme, montaj, ilk çalıştırma ve bakım onarım gibi teknik servis işlerini kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

 Amacı: Soğutma, ısıtma, pişirme, temizlik ve kişisel bakım cihazlarının bakım, onarım ve montajına yapma yeterliklerine sahip teknik elemanlar yetiştirmek.

 Meslek Elemanlarının Görevleri;

• İş planı yapmak,
• Elektrikli ev aletlerinde kullanılan elektrik motorlarının bakım ve onarımını gerçekleştirmek,
• Isıtıcıların bakım ve onarım işlemlerini yürütmek,
• Kesiciler ve parçalayıcıların bakım ve onarımını yapmak,
• Gazlı ve elektrikli pişiricilerin bakım ve onarımını yapmak,
• Temizleyiciler, havalandırıcıların bakım ve onarım işlemlerini yürütmek,
• Basit su tesisat işlemlerini yapmak,
• Çamaşır makinelerinin elektrik-mekanik arızalarının tespit ve tamir etmek,
• Bulaşık makinelerinin elektrik-mekanik arızalarının tespit ve tamirini yapmak,
• Çamaşır kurutucuların arızalarının tespiti ve tamirini gerçekleştirmek,
• Akıllı ev aletlerinin bakım ve onarımını yapmak,
• Soğutma sistemlerinin bakımını yapmak ve onarmak,
• Mekâna uygun klimayı seçmek,
• Klimaları onarmak ve monte etmek,
• Bakım ve tamiri yapılan elektrikli ev aletini müşteriye teslim etmeden önce son kontrolünü gerçekleştirmek,
• Bakım onarım ücretini hesaplayarak tahsilâtı yapmak olarak sıralanabilir.       
 
Mesleğinde başarılı olmak isteyen bir elektrikli ev aletleri teknik servis elemanı, meslekî gelişimine katkı sağlayacak etkinliklerde yer almalıdır.
 

Meslek Elemanlarında Aranan Özellikler

Bu mesleği seçmeyi düşünenlerin;

• İş ahlâkına sahip,
• Tüm duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getiren,
• El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen,
• Sabırlı, dikkatli, tedbirli ve titiz,
• Mekanik konulara karşı ilgili ve yetenekli; alet ve makinelerle uğraşmaktan hoşlanan,
• Başkaları ile iş birliği içinde çalışabilen,
• Bilgisayar, fen bilimleri, matematik, yabancı dille ilgili ve bu alanlarda başarılı,
• Sorumluluk duygusu gelişmiş kişiler olması gerekir.

 

 

 

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 01.03.2017 - Güncelleme: 22.10.2017 21:43 - Görüntülenme: 9025
  Beğen | 3  kişi beğendi